<   2012年 06月 ( 30 )   > この月の画像一覧

June 30, 2012 『父の日のテーブル』レッスン後記12)

Father’s Day Table: お土産『イタリアの軟水』

6月10日に開催した父の日のテーブルでは、FOND’OR (フォンドール)というスペイン、ピレネー山脈から採水した軟水(硬度79)とレッスンで使った色ナプキンをお持ち帰りいただきました。お家でもレッスンの内容を思い出してくださるとうれしいな。

テーブルでは今日も、レッスンをいつくしみながら。

Father’s Day Table: Gift ‘Italian Water’

On the lesson about Father’s Day Table (June 10, 2012), an Italian soft water (water hardness: 73) called FOND’OR from
Mt. Pyrenaei, Spain and color paper napkins were as gift from the class. I wish they can remember the lesson at home.
On the Table Today, am still cherishing the lesson.

d0217103_7233065.jpg


ブログランキング・にほんブログ村へ
人気ブログランキングへ

by miwakoda | 2012-06-30 07:24 | プレゼント Gift

June 29, 2012 『父の日のテーブル』レッスン後記 11)

Father’s Day Table: 音楽 『スティング』

父親はスティングが好きでした。昨年の父の日のインドネシアのテーブル(June 23, 2011)では、若い日のスティングを紹介しましたが、今年は、ぐっと大人になったスティングの『シンフォニシティ』というアルバムを選びました。オーケストラをバックに昔の曲をアレンジして歌う『シンフォニシティ』という東京でのコンサートは、成熟したスティングの味にとても感動しました。

テーブルでは今日も、大人の音楽を。

Father’s Day Table: Music ‘Sting’
My father liked Sting. Father’s Table in last year (June 23, 2011), Sting in young age was introduced while the recent
CD called ‘Symphonicities’ was selected for this year. I was so impressed by seeing the mature sting singing old
songs with orchestra whom was very sexy at the last year’s concert in Tokyo.
On the Table Today, be with mature music.

d0217103_6344769.jpg


ブログランキング・にほんブログ村へ
人気ブログランキングへ

by miwakoda | 2012-06-29 06:38 | 音楽 Music

June 28, 2012 『父の日のテーブル』レッスン後記 11)

Father’s Day Table: フィギュア『本』

テーブルを構成する要素として、フィギュアというものがあります。会話の糸口になるようなちょっとした飾りです。6月10日に開催した父の日のテーブルでは、父の昔の百科事典と釣りの本を飾りました。

テーブルでは今日も、昔の父を想いながら。

Father’s Day Table: Figure ‘Book’
There is the item called ‘Figure’ to organize table setting, which start to support the conversation. On the lesson
about Father’s Day Table (June 10, 2012), my father’s old encyclopedia and books for fishing was decorated.
On the Table Today, thinking about the father at one time.

d0217103_6454199.jpg


ブログランキング・にほんブログ村へ
人気ブログランキングへ

by miwakoda | 2012-06-28 06:46 | フィギュア Figure

June 27, 2012 『父の日のテーブル』レッスン後記 10)

Father’s Day Table: スウィーツ 『おかしの箱』

日曜日の午後しかお店を開けていないお菓子屋さんがあります。大田区の『おかしの箱』。
お砂糖を使っていない自然の甘さの麹のプリンと塩ロールケーキを、6月10日に開催した父の日のテーブルではご用意しました。ニールズヤードのリラクゼーション(レモンバーム、レモン等)を添えて。

テーブルでは今日も、自然の甘さのスウィーツを。

Father’s Day Table: Sweets ‘Okashi no hako’
The shop only opens Sunday afternoon called ‘Okashi no hako’ in Ota-ku. Their sweets are not used sugar focusing
natural sweetness. On the lesson about Father’s Day Table (June 10, 2012), rice melt pudding and shio sweet cakes
rolls. Along with that, herb tea called relaxation including lemon balm and lemon was served.
On the Table Today, serve natural sweetness.

d0217103_6552232.jpg


ブログランキング・にほんブログ村へ
人気ブログランキングへ

by miwakoda | 2012-06-27 06:57 | スウィーツ Sweets

June 26, 2012 『父の日のテーブル』レッスン後記9)

Father’s Day Table: お水『イタリアの軟水』

6月10日に開催した父の日のテーブルは、お水を二種類用意しました。まずは、ワインの和み水につかったのは、イタリアの
Bernina(ベルニーナ)イタリア、アルプス山脈採水したお水(硬度22)です。ヨーロッパにはめずらしい軟水です。

テーブルでは今日も、色々なお水を楽しんで。

Father’s Day Table: Water ‘Soft Water from Italy’
On the lesson about Father’s Day Table (June 10, 2012), two different types of water are prepared. One is
soft water (22) from Alps Italy called Bernina, which is rare in Europe.
On the Table Today, enjoy different kind of water.

d0217103_6534776.jpg


ブログランキング・にほんブログ村へ
人気ブログランキングへ

by miwakoda | 2012-06-26 06:55 | お水 Water

June 25, 2012 『父の日のテーブル』レッスン後記8)

Father’s Day Table: お酒 ボルドーワイン

6月10日に開催した父の日のテーブルは、普段ゆっくりお話しができないお父さんと家族でテーブルを囲み、父親の好みの「ボルドーワインで乾杯!」というテーマでした。レッスンでは(June 23)飲む比べを楽しみましたが、デスプレイのワインもボルドーの3級シャトーChateau LANGOA BARTONのもの。Saint-Julienという地域でつくられました。

テーブルでは今日も、高級ワインをお家でね。

Father’s Day Table: Drink ‘Heavy Red Wine’
On the lesson about Father’s Day Table (June 10, 2012), the theme was to spend time with family and enjoy the
Bordeaux wine that the father likes. At the lesson, we drunk two different types of wines while the display wine
was the wine from Saint-Julien, Bordeaux called Troisiemes Grands Cru, Chateau LANGOA BARTON.
On the Table Today, drink and enjoy fine wine at home.

d0217103_6295161.jpg


ブログランキング・にほんブログ村へ
人気ブログランキングへ

by miwakoda | 2012-06-25 06:33 | お酒 Drink

June 24, 2012 『父の日のテーブル』レッスン後記7)

Father’s Day Table: チーズ 『重い赤ワインにあわせて』 

6月10日に開催した父の日のテーブルは、重い赤ワインだったから、それにあうチーズ2種類をあわせました。ひとつは、白カビの本家本元、カマンベール地方のCamembert de Normandie(カマンベール・ド・ノルマンディ)とウォッシュのLivarot(リヴァロ)です。どちらももう少し熟成していた方がよかったかも、と感じました。でもワインとの相性はバッチリでした。

テーブルでは今日も、ワインの主張にあったチーズを。

Father’s Day Table: Cheese ‘For heavy red wine’
On the lesson about Father’s Day Table (June 10, 2012), two types of cheeses were selected for heavy red wines.
One is the main line of mildew-type cheese called Camembert de Normandie and wash type cheese called Livarot.
I wish they could be more mature, however, I liked their combinations with the wines.
On the Table Today, serve the best cheeses for the wines.

d0217103_7451695.jpg


ブログランキング・にほんブログ村へ
人気ブログランキングへ

by miwakoda | 2012-06-24 07:48 | チーズ Cheese

June 23, 2012 『父の日のテーブル』レッスン後記6)

Father’s Day Table: お酒 『重めの赤ワイン』

6月10日に開催した父の日のテーブルは、普段ゆっくりお話しができないお父さんと家族でテーブルを囲み、父親の好みの
「ボルドーワインで乾杯!」というテーマでした。

レッスンでは、ボルドーのブドウ品種のカベルネソービニヨンをブラインドテイストしました。ひとつは高いボルドーの3シャトー、もうひとつは、マーケティング大国のアメリカのナパバレーから。どちらもおいしかった!

テーブルでは今日も、いろんなカベルネを楽しんで。

1.フランス ボルドー地方 メドック マルゴー村 
・格付け3級シャトー:Chateau d’Issan(シャトー・ディッサン )
・2008年
・品種:カベルネ・ソーヴィニヨン主体
・価格:5000~7000円

2.アメリカ カリフォルニア ナパヴァレー
・COYOTE CREEK (コヨーテ・クリーク)
・2010年
・品種:カベルネ・ソーヴィニヨン
・価格:1400~1500円

Father’s Day Table: Drink ‘Heavy Red Wine’
On the lesson about Father’s Day Table (June 10, 2012), the theme was ‘cheers with Bordeaux wine’, which we my
father’s favorite wine. For the lesson, we had two different Cabernet Sauvignon wines without knowing their brands.
One was great wine from Broadax Troisiemes Grands Cru while the other was Nava Valley from the US, which is the
great MBA country. I liked both wines!
On the Table Today, enjoy different kinds of Cabernet Sauvignon

1.Margaux Medoc, Bordeaux, France
・Troisiemes Grands Cru:Chateau d’Issan
・2008
・Cabernet Sauvignon
・JPY 5000~7000

2.Napa Valley, CA,USA
・COYOTE CREEK
・2010
・Cabernet Sauvignon
・JPY 1400~1500

d0217103_7401138.jpg


ブログランキング・にほんブログ村へ
人気ブログランキングへ

by miwakoda | 2012-06-23 07:43 | お酒 Drink

June 22, 2012 『父の日のテーブル』レッスン後記5)

Father’s Day Table: アロマ 『二種類の香』

6月10日に開催した父の日のテーブルは、父を想って、シャープな香りにしました。シャープな香り2種類の香りをブラインドで体験。香りを言葉とカラーで表現していただきました。

ひとつは、レモングラス、もうひとつは、ユーカリの香り。何の香りか知らないでそれぞれの香をかいだのに皆さん同じようなイメージ(レモングラスはレモン、ユーカリははっか)をもたれました。人気の高かったレモングラスをレッスンの間、ディフューザーでたきました。

テーブルでは今日も、香りを表現して。

Father’s Day Table: Aroma ‘Two Types of Aroma’
On the lesson about Father’s Day Table (June 10, 2012), two different types of aroma were selected based on the
sharp fragrance. First they smell the two aromas without knowing what they are and express its smell by using
color cards.
One is Lemongrass while the other is Eucalyptus. Even though they didn’t know what kinds of fragrance, all of
the people had the same images for them (Lemongrass as lemon and Eucalyptus as mint kind).
On the Table Today, express the aroma.

d0217103_6453853.jpg


ブログランキング・にほんブログ村へ
人気ブログランキングへ

by miwakoda | 2012-06-22 06:49 | 香り Aroma

June 21, 2012 『父の日のテーブル』レッスン後記 4)

Father’s Day Table: 色彩『シック』

6月10日に開催した父の日のテーブルは、『シック』なカラーを勉強しました。カラー概論を勉強した後、実際にカラーチップを使って実践。色の応用のトレーニングです。皆さんそれぞれの組み合わせで、個性がでており、それそれの『シック』ができあがりました。

ディスプレイのセッティングの色彩は、青紫系でシックの中でも『洗練された』モダンなイメージでしあげました。

テーブルのイメージ:シック(洗練された、モダンな)
・ベースカラー:シルバー・グレー(Gy-4.5)
・サブカラー:明るい青紫(b20)
・アクセントカラー:暗い青紫(dk20)

テーブルでは今日も、個性ある『シック』な色合いを。

Father’s Day Table: Color ‘Chic’
‘Chic’ coordination was studied on the lesson about Father’s Day Table (June 10, 2012). After understanding
color concept, they execute the ‘chic’ color combination by using color cards. Each person created a distinct
pattern of ‘chic’.

Table setting for the display was created by using bluish purple and grey colors, which generated ‘sophisticated’
modern atmosphere.

Image for the Table: Chic (sophisticated and modern)
・Base Color: Silver Grey (Gy-4.5)
・Assort Color: Light Purple (b20)
・Accent Color: Dark Blue-Purple (dk-20)

On the Table Today, enjoy personal ‘chic’ pattern

d0217103_6362255.jpg


ブログランキング・にほんブログ村へ
人気ブログランキングへ

by miwakoda | 2012-06-21 06:38 | 色彩 Color